Klara Kristalova -
Sången om allt

6 maj-26 september 2021

I år välkomnar Carl Eldhs Ateljémuseum Klara Kristalova somKlara Kristalova, Björken, 2020, Carl Eldhs Ateljémuseum Foto Urban Jörén_webb2.jpg sommarens utställare, den nionde i ordningen sedan museets återinvigning 2013. Fortfarande är pandemin en stor del av allas liv, förändringar och anpassningar har blivit vår vardag. Förändring är dessutom något som ligger nära Kristalovas bildvärld som ofta befolkas av hybrider av människor och annat slags liv; djur, träd – eller ibland stenar. Detta fokus på liv och människan finns också i Carl Eldhs konstnärskap, även om människan i Kristalovas värld nästan alltid representeras av flickor eller kvinnor.

Gränsen mellan människa och annan levande materia är i hennes konst medvetet flytande. Också i Eldhs konstnärskap kan denna skiljelinje vara svävande, men medan hans skulptur av en kvinna kan heta Daggkåpa, är Kristalovas Björken både kvinna och björk. Även djur och djurlika varelser har den här säsongen tagit plats i museet. En del smälter in i miljön och ger sig inte så snabbt tillkänna, medan andra på ett påtagligt sätt har intagit ateljérummen. Alla dessa gestalter tycks ha funnit sig till rätta i den över 100 år gamla ateljémiljön, och det sker ett möte som väcker ateljén till liv som en plats där allt blir möjligt. En ny värld öppnar sig, och de djurlika varelserna tar plats på ett självklart sätt, som om de alltid hört dit, flickgestalterna likaså. Kontraster blir till släktskap och ateljén laddas med energi full av humor och fantasi. Två konstnärskap möts och än en gång sätts Eldhs skulpturer i ett nytt ljus.

Klara Kristalova, Fågelhamn, 2021, Carl Eldhs Ateljémuseum Foto Urban Jörén_närbild_webb2.jpg

Bland alla flickgestalter, djurlika varelser och korsningar av natur och människa har också en stor mun i glaserat stengods med röda läppar smugit sig in i museet, liksom ett nytt textilt verk där den halvöppna munnen återkommer, som om den sjöng. Denna del av det mänskliga ansiktet som rödmålad associeras med just kvinna kan också tolkas som källan till liv och platsen för smaksinnet. Idag är den en gång livgivande andedräkten potentiellt livsfarlig då virus sprids med varje utandning, och smaksinnet är hotat. Men munnen kan inte bara smaka och in-spirera, utan också tala och sjunga. I en tid då fysiska möten begränsas och livet går på sparlåga är det särskilt roligt att välkomna besökare till en utställning som bejakar, bekräftar och fokuserar på det levande – Sången om allt.

Utställningen visar både nya och gamla verk av Kristalova i olika material, bl.a. glaserat stengods och porslin, akvarell samt textil.

 Klara Kristalova, Leendet, 2020, Carl Eldhs Ateljémuseum Foto Urban Jörén_webb.jpg

 

Klara Kristalova, 2021, Carl Eldhs Ateljémuseum_webb2 Foto Urban Jörén..jpgKlara Kristalova (född 1967 i Prag) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan debuten 1994 har hon haft ett stort antal separatutställningar i Europa, USA och Kina, och hennes konstnärskap har vidare spridits genom grupputställningar till Kanada, Japan och Australien. Bland separatutställningarna kan nämnas Turning Into Stone, Norton Museum of Art, USA (2015), Klara Kristalova, Göteborgs konstmuseum (2012), Klara Kristalova, Bonniers Konsthall (2012) och New Work Series, San Francisco MOMA, USA (2011). Kristalova har deltagit i grupputställningar som Human After All, The Princessehof National Museum of Ceramics, Holland (2020-), Signature Women, Artipelag (2020), Yellow Creature, Kunstmuseum Luzern, Schweiz (2017), Generosity, National Gallery, Tjeckien (2016) och Luc Tuymans: A vision of Central Europe, Brygge, Belgien (2010).

 Bland offentliga verk kan nämnas Flickan som försvann i Norrtälje (2011), Rörd av blommor i Tungelsta trädgårdspark i Haninge kommun i Stockholm (2007), Under solen i Karlstad (2006) och Fall på området Albanova i Stockholm (2001), i närheten av Carl Eldhs Ateljémuseum. Kristalova finns representerad på bl.a. Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, Norrköpings konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Bror Hjorths Hus i Uppsala, Göteborgs konstmuseum, Statens konstråd, EMMA (Esbo Moderna konstmuseum) i Finland, på flera museer i USA som Rubell Museum i USA samt på Centre Pompidour i Paris, Frankrike.

Kristalova har erhållit ett flertal stipendier och priser, som Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium (1994), Maria Bonnier Dahlins stipendium (1994), IASPIS utlandsstipendium, London (1997), Ester Lindahls stipendium (1999), Norrtälje kulturstipendium (1998) och Norrtälje kommuns kulturpris (2020). Hon är sedan 2012 ledamot av Konstakademien.

 Klara Kristalova företräds av Galleri Magnus Karlsson i Stockholm, Galerie Perrotin i Paris och Lehmann Maupin i New York. För mer information om konstnären, se Galleri Magnus Karlsson.

 I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av Katarina Wadstein MacLeod, konstkritiker och professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola.

Ett konstnärssamtal med Klara Kristalova och Katarina Wadstein MacLeod äger rum i museet tisdagen den 1 juni kl. 18-19.

Se Aktuellt för utställningsrecensioner och artiklar.

Utställningen har producerats med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Galleri Magnus Karlsson och Stockholms stad.

 

 


Choose language
segb

Aktuellt

Museipedagoger. Museet söker pedagoger inför den kommande…»

Julöppet. Lördag den 27 november är det en särskild öppetdag…»

Säsongsavslutning. Söndag 31 oktober är museets sista öppetdag för…»

Öppettider

Säsongsstängt november-mars.

Visning för grupper kan bokas året om. För närvarande max
16 p/grupp m.a. rådande restriktioner.

Öppet kl.12-16; 
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)
sön (okt)

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se