Kulturarvsdagen

13 Sep 12:00 - 16:00

Eldhs ateljé från söder, Urban Jörén 2020.jpg

Carl Eldhs ateljé med omgivningar

Söndagen den 13 september deltar Carl Eldhs Ateljémuseum i Riksantikvarieämbetets nationella kulturarvsdag på temat kulturarv och lärande med korta visningar och pyssel i museet och ateljéträdgården liksom vandringar i Bellevueparken och på Östermalm. Upplev och lär dig mer om de miljöer där skulptören Carl Eldh en gång var verksam.

Programbeskrivning

Carl Eldhs Ateljémuseum är öppet för besök kl. 12—16 (drop in, max 15 personer samtidigt). Museets pedagoger visar Eldhs ateljé och den pågående utställningen Skendöd med verk av Bella Rune (kortare introduktioner vid hel timme på svenska och kl. 13.30 på engelska).

För barn och unga finns möjlighet att skapa nyckelringar och armband i bl.a. makraméteknik i museets utomhusverkstad med inspiration från den pågående utställningen (kl. 12—16, materialkostnad 20 kr). Det finns även en quiz om konsten och byggnaden att ladda ner (gratis app för smartphones) och en skulpturjakt i ateljéträdgården för de lite yngre barnen (lånas i entrékassan).

En kulturhistorisk vandring i Bellevueparken med fokus på Carl Eldhs tid och verksamhet erbjuds även (ingår i entréavgiften, se starttider nedan). Vandringen utgår från ateljéträdgården där vi berättar mer om ateljébyggnaden och Eldhs arbete på platsen. Vandringen går vidare i närområdet och behandlar såväl existerande byggnader och verksamheter som försvunna sådana från Eldhs dagar. Vandringen leds av en konstpedagog från museet.

Denna dag arrangeras också en allmän skulpturvandring på Östermalm  (se starttid och kostnad nedan). Fristående skulpturer på torg och öppna platser är ibland välkända och omtalade, men byggnadsskulptur uppmärksammas sällan och dess skapare förblir anonyma fast det många gånger rör sig om kända konstnärer. På Östermalm kan du stifta bekantskap med verk av namnkunniga skulptörer som Bror Marklund, Carl Eldh och Gert Marcus samt även se var en av Eldhs tidigare ateljéer låg. Vandringen leds av en konstpedagog från museet.

Hålltider

Söndagen den 13 september 2020:

kl. kl. 12—16 drop in i museet, kortare visningar av museet och utställningen Skendöd erbjuds kl. 12, 13, 14 och 15 (sv) och kl. 13.30 (eng).

kl. 12—16 Pyssla med Eldh (utomhusverkstad i ateljéträdgården, materialkostnad 20 kr), skulpturjakt och kulturquiz för barn och unga (gratis).

kl. 13.30—14.15 och 15.30—16.15 Bellevueparken på Carl Eldhs tid. Kulturhistorisk vandring i parken med start i ateljéträdgården och avslut intill museet. Ingår i entréavgiften till museet (100/80 kr), föranmäl dig i entrékassan (begränsat antal platser).

kl. 14.00—15.30 Skulpturvandring på Östermalm, start på Karlaplan vid Carl Milles Flygarmonument, avslut på Östermalmstorg (120/100 kr, kontant/swish).

Övrigt

Ordinarie entréavgifter för besök och visningar i museet (100 kr/80 kr, barn upp till 15 år fri entré).
Entrébiljetten till museet gäller som entré till vandringen Bellevueparken på Carl Eldhs tid (föranmälan krävs).
Biljetter (120/100 kr) till skulpturvandringen på Östermalm köps i museet eller på samlingsplatsen (från ca 10 minuter innan start).
Begränsat antal deltagare till visningar och vandringar.

Aktiviteter för barn och unga är fria, men för entré till museet krävs sällskap av betalande vuxen.

Gör ditt deltagande i vandringarna till en ”Instawalk” genom att lägga upp bilder på instagram med taggarna #kulturarvsdagen och #carleldhsateljémuseum. Lägg även gärna upp bilder från museets övriga aktiviteter den 13 september.
Carl Eldhs Ateljémuseum på instagram: @carleldhsateljemuseum.

Välkommen!

Läs mer om Kulturarvsdagen och alla andra arrangemang runt om i Sverige.

 

Tags:

Choose language
segb

Current

Reviews. For current exhibition reviews and articles,…»

New exhibition. Suspended Animation by Bella Rune opens on May…»

Spring 2020. During wintertime (this year until May 13) the…»

Opening hours
Tuesday–Sunday 12–4 pm (drop in). Short introduction in English at 1.30 pm. Other times, group tours by appointment and collaborative events, see current and the calendar for more information.

instagram_30x30.png Follow us on Instagram

Visiting address
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postal address
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telephone
+46-(0)8-612 65 60

Website and e-mail 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se