Samlingen

Carl Eldhs Ateljémuseums samling
Carl Eldhs Ateljémuseums samling består till största delen av skisser och gjutmodeller till Carl Eldhs egna verk. Det handlar om över 1000 studier och originalmodeller i gips, men även om skulpturer i lera, marmor och brons, varav omkring hälften är utställda i den välbevarade ateljén så som Eldh en gång lämnade dem. Porträtt av berömda kulturpersonligheter, politiker och kungligheter blickar ned på besökaren från de väggfasta hyllorna liksom rader av statyetter och nakenstudier. Förlagor till välkända statyer, skulpturgrupper och monument står tätt placerade på kavaletter och postament i de båda ateljérummen. De många skulpturerna samsas om utrymmet med konstnärens verktyg, teckningar och medaljer samt originella möbler. Eldhs ateljé rymmer även hans privata konstsamling med verk av kända och okända konstnärsvänner. 

Lparna_Hjelte.jpgEn inventering av samlingen har påbörjats men i brist på ekonomiska resurser saknas ännu en fullständig katalog.

Arkiv och bibliotek
Carl Eldhs Ateljémuseums samling innehåller även konstnärens efterlämnade bibliotek och ett förhållandevis omfattande arkivmaterial i form av brev och anteckningar, olika dokument och handlingar, tidningsklipp och ett stort antal fotografier samt glasnegativ. Detta material återstår till viss del att sortera, registrera och arkivera innan det kan bli tillgängligt för forskare och allmänhet.

Carl Eldhs verk i andra samlingar

Carl Eldhs verk finns representerade i ett stort antal privata och offentliga samlingar i Sverige och utomlands, bl.a. i följande museer: Moderna museet och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, Uppsala konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Skissernas museum i Lund, Ny Carlsberg Glyptotek och Statens museum for Kunst i Köpenhamn, samt i Svenska institutet i Paris. Stora offentliga samlingar finns i Stockholms stad, i Olofströms kommun och i Rottneros park i Värmland för att nämna några.


Choose language
segb

Aktuellt

Söndagsöppet. I oktober är museet öppet på söndagar kl.12-16.…»

Kulturarvsdagen. Under Kulturarvsdagen söndagen den 12 september…»

Nytt i butiken. Tygkasse med motiv Drömmen finns nu att köpa i…»

Öppettider

Öppet kl.12-16; 
sön (okt)
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)

Stängt 27-30:e september 2021
Öppet 30 oktober - Höstlovsdag

 

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se