Skulpturvandring på Östermalm

Den offentliga skulpturen kännetecknas ofta av två ytterligheter; antingen blir den helt bortglömd och förbisedd eller så skapar den folkstormar som varar långt efter konstnärens död. Skulpturvandringen på Östermalm ger prov på bägge dessa fenomen. Vi tar avstamp i Carl Milles kontroversiella Flygarmonument på Karlaplan och avslutar med Willy Gordons lika debatterade Möte på Östermalmstorg.

Om en skulptur blir okänd eller ökänd handlar förstås om uppdraget. De fristående skulpturerna på torg och öppna platser är många gånger välkända och omtalade, men byggnadsskulptur uppmärksammas sällan och dess skapare förblir anonyma fast det i många fall rör sig om kända skulptörer. Mellan de två omtvistade torgskulpturerna, som nämns ovan, ser vi flera exempel på samarbeten mellan skulptörer och arkitekter i det offentliga rummet och diskuterar vad det har inneburit och fortfarande innebär för skulpturkonsten. Under vandringen får vi möjlighet att stifta bekantskap med flera av landets mest kända skulptörer, på fasaderna möter vi t.ex. Arne Jones, Bror Marklund och Carl Eldh och utmed skulpturstråket på Karlavägen konstnärer som Carl MiIles och Gert Marcus.

Skulpturvandringen börjar på Karlaplan och går via Narvavägen till skulpturstråket på Karlavägen, fortsätter via Artillerigatan till Storgatan för att avslutas på Östermalmstorg.

Samling vid Flygarmonumentet av Carl Milles, Karlaplan, T-bana Karlaplan, uppgång Karlaplan.

Tid: ca 1,5 timme.Andra skulpturvandringar


Choose language
segb

Aktuellt

Säsongsavslutning. Söndagen den 25 oktober är sista dagen med…»

Podcast om Eldh. Elsa Billgren och Sofia Wood har besökt  museet…»

Skulpturer i city. På söndag den 4 oktober leder museets konspedagog…»

Öppettider
Under vinterhalvåret öppet för beställda gruppvisningar och evenemang, se kalendariet.
Försiktighetsåtgärder i coronatider.

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se